5 voordelen van vintage meubels

Vintage meubels zijn niet zomaar tweedehands meubels. Nee, vintage meubels zijn ongeveer 20 tot 100 jaar oud. Een meubel is niet zomaar vintage. Een vintage meubel is uniek, heeft een geschiedenis of een mooi verhaal, is een goede investering, is tijdloos en duurzaam. Échte vintage meubels zijn van hoge kwaliteit en vaak met de hand gemaakt. Zomaar een paar kenmerken van vintage meubels waardoor ze onderscheid maken tussen tweedehands meubels. Maar waarom zou je een vintage meubel kopen en niet een gewoon tweedehands meubels? Nou, vintage meubelen hebben veel voordelen waar je waarschijnlijk nog niet bij hebt stilgestaan. We geven je hieronder 5 voordelen van een vintage meubel.

  1. Vintage meubels zijn uniek.
    Je vindt een vintage meubel niet terug in een moderne meubelwinkel of woonwinkel. Zoals net al aangegeven zijn vintage meubels ongeveer 20 tot 100 jaar oud. Dit kun je zien aan het meubel. Zo toont het vaak tekenen van ouderdom of lichte slijtage. Daarnaast zijn ze gemaakt van hoge kwaliteit materialen, zoals massief hout. Wat het hout betreft; moderne meubels worden vervaardigd met lijm of nietjes. Bij (oudere) vintage meubels zie je vaak zwaluwstaatverbindingen. Wat je trouwens ook vaak ziet bij vintage meubels, is dat ze voorzien zijn van merktekens, serienummers of labels. Deze zijn bijvoorbeeld te vinden op een verborgen plek, zoals op de achterkant of onderkant van een meubel of op de rugleuning bij vintage stoelen. Ook aan de binnenkant van een lade vind je nog weleens een label of merkteken van de ontwerper of fabrikant. Leuk weetje is dat je aan de hand hiervan vaak informatie kan vinden over het verhaal of historie van het meubel. Dit zijn zomaar een paar kenmerken van vintage meubels. Kenmerken die vintage meubels uniek maken. Door het tijdloze ontwerp passen vintage meubels in de meeste interieurs. Een gave vintage eyecatcher mag sowieso altijd gezien worden!
    Vintage meubels van Whoppah

  2. Vintage meubels zijn van hoge kwaliteit.
    Wat je van vintage meubels mag verwachten is dat ze van een hoge kwaliteit zijn. Vaak zijn ze met de hand gemaakt. De ontwerpers en fabrikanten van deze meubels hebben een goed oog voor detail. Zo gebruikten ze eigenlijk standaard hoogwaardige materialen. Waar moderne meubels bijvoorbeeld van spaanplaat of MDF worden gemaakt, werd een vintage meubel van massief hout gemaakt. Dit maakt vintage meubels ook zwaar en stevig. Om nog een voorbeeld te geven; tegenwoordig worden fauteuils van kunstleer of een goedkope / dunne stof gemaakt. Deze fauteuils zijn weliswaar niet duur, maar hebben ook geen lange levensduur. Vintage fauteuils daarentegen werden gemaakt van echt kwaliteitsleer en dat komt de levensduur ook ten goede. Deze fauteuils gaan jaren en jaren mee. Als je de juiste kanalen weet te vinden op internet, dan kun je vaak vintage fauteuils kopen voor een lagere prijs dan waar nieuwe fauteuils (van mindere kwaliteit) voor aangeboden worden.

  3. Vintage meubels hebben een verhaal.
    Als je geen meubels wilt die bijna iedereen al heeft, je weet wel, standaard meubels van de Leen Bakker of 1 of andere webshop waar ze hetzelfde aanbieden als bij alle andere webshops. Dan is het voor jou misschien interessant om eens te kijken naar vintage meubels. Dit zijn unieke meubels waar vaak een mooi verhaal of een geschiedenis bij hoort. Je koopt dan dus niet zomaar een meubelstuk. Aan de hand van labels, merktekens, serienummers of stempels kun je op internet behoorlijk wat informatie vinden. Zo kom je er soms achter dat het meubel een familie-erfstuk is die door generaties heen is doorgegeven of eigendom was van een bekend persoon. Ook over de ontwerper of maker kun je veel informatie vinden op internet. Daarnaast kan een oude vintage fauteuil misschien in een oud gebouw hebben gestaan. Ga maar eens op onderzoek uit, dat is nog best leuk ook!

  4. Vintage meubels zijn een goede investering.
    Waar tweedehands meubels alleen maar zakken in waarde, stijgen vintage meubels juist in waarde. Je koopt vintage meubels vaak voor een fractie van de nieuwprijs van moderne meubels. De kwaliteit van vintage meubels is vaak zelfs nog beter dan moderne meubels. Als je dan ook nog bedenkt dat vintage meubels in waarde stijgen en moderne meubels in waarde dalen, dan krap je jezelf nog maar even een keer achter je oor toch? Door goed te zoeken op handelsbeurzen of op online platformen zoals Whoppah, kun je vintage pareltjes kopen voor een schijntje. Win wat informatie in op internet, vergroot je kennis en weet wat je koopt. Als je de waarde van bepaalde vintage meubelstukken weet, dan weet je waarin je investeert. Toch een fijn idee om te weten dat je een gaaf vintage meubelstuk hebt én het in waarde stijgt. Uiteraard zal het meubel wel in dezelfde staat moeten blijven voor een waardestijging. Ga je het restaureren? Leg dat het restauratieproces altijd vast op beeld.

  5. Vintage meubels zijn duurzaam.
    Nog een voordeel van vintage meubels is dat de aankoop ervan een duurzame keuze is. Als je namelijk een vintage meubelstuk koopt, dan wordt de vraag naar nieuwe meubels minder. En dus wordt ook de productie van nieuwe meubels minder. Daardoor worden er minder grondstoffen verbruikt zoals hout, kunststof en metaal. Daarnaast voorkom je afval, want in plaats van meubels weg te gooien, worden ze hergebruikt. Zo draag je mee aan de vermindering van afval dat naar stortplaatsen gaat. Verder kost de productie van nieuwe meubels behoorlijk veel energie en het veroorzaakt vervuiling door uitstoot van broeikasgassen en schadelijke stoffen. Door vintage meubels aan te schaffen voorkom je de productie van nieuwe meubels. Bovendien hebben vintage meubels, dankzij de hoogwaardige kwaliteit, een langere levensduur. Hierdoor wordt de noodzaak tot vervanging uitgesteld. Aankoop van een vintage meubelstuk is dus erg duurzaam en helemaal van deze tijd.

Dit waren 5 toch wel behoorlijke interessante voordelen. Kort samengevat ben je milieubewust bezig met de aankoop van een vintage meubel, heb je een uniek meubel van een goede kwaliteit en met een mooie geschiedenis of verhaal in bezit, welke ook nog eens in waarde kan stijgen. Welkom in de wereld van vintage meubels! Speur het internet maar af om unieke vintage pareltjes te vinden.